Kaja og sønnen Gustav

Verdifull variasjon

Da sønnen Gustav ble født fikk Kaja Bretteville-Jensen (35) to ukers pappaperm fra jobben som HR Business Partner i Multiconsult. – Jeg ser komikken i det, fordi jeg vet så inderlig godt at det ikke skyldes mangel på aksept eller respekt for meg eller min legning, sier hun.

6. juni 2024
Sissel Fantoft

Kaja leder en enhet med ansvar for HR-rådgivning på tvers av organisasjonen i Multiconsult.
– Vi er en slags førstelinje-HR, og fungerer enkelt sagt som lederstøtte i alt mulig som angår de ansatte. Jeg leder en enhet med tre HR-rådgivere, og er ansvarlig for rådgivningen til alle ledere som hører innunder en oslobasert enhet, forteller hun.
Kaja kom til Multiconsult som HR-rådgiver i 2020, før hun gikk over i lederstillingen som HR Business Partner høsten 2022.
– For meg er Multiconsult en arbeidsplass hvor mulighetene er ubegrensede. Hvis du rekker opp hånda blir du lyttet til, og du blir dyttet ut i det du tør å prøve deg på. Det er hele tiden noe nytt å lære og å strekke seg etter, sier hun.
«Vil du, så får du»-kulturen som preger Multiconsult gjør at Kaja aldri har hatt planer om å skifte arbeidsgiver.
– Jeg har alltid opplevd veldig støtte fra mine ledere og vet at jeg har ryggdekning, uansett. I tillegg er det gode muligheter for faglig utvikling, og det er enda et stort pluss, fastslår hun.

Baby og mastergrad
Høsten 2023 ble Kaja og samboeren Britt foreldre til lille Gustav. Da han ble født ble Kaja, som medmor, oppført som «far» i Gustavs epikrise på sykehuset.
– En venninne opplevde det samme da hun fikk barn i 2019, men selv om det den gangen ble oppslag i media og sykehuset lovet å sørge for en endring, har ingenting skjedd. Jeg tar det ikke så tungt og opplever at samfunnet tross alt beveger seg videre, likevel finnes det fremdeles en del slike ting som heterofile ikke trenger å forholde seg til, sier hun.
Kaja har sjelden opplevd ubehagelige situasjoner på grunn av sin legning, men kjente på frykten etter terrorangrepet mot Pride-markeringen i Oslo i 2022.
– Vi var på byen den kvelden, men hadde dratt hjem før skytingen begynte. Jeg husker også en hendelse på en tidligere arbeidsplass, hvor en nær kollega dro en homovits i lunsjen i kantina. Det festet seg hos meg fordi jeg var i et ganske ferskt forhold, og det førte til at jeg ikke fortalte noen på jobben at jeg hadde jente-kjæreste, eller hva vi hadde gjort i helgene for eksempel. Det tok mye mental kapasitet å hele tiden måtte vokte hva jeg sa. Det er veldig krevende, og det sier seg selv at man ikke får det beste ut av folk som hele tiden passer på hva de deler. Da jeg sluttet der bestemte jeg meg for at jeg ikke kan ha det sånn på jobb, og siden har jeg vært veldig direkte, forteller hun.
Etter at Gustav ble født har Kaja fullført mastergraden i jus som hun har holdt på med parallelt med jobben de siste årene.
– Vi har heldigvis nok plass hjemme til at jeg har et eget kontor. Nå er Gustav nesten 10 måneder gammel, og skal begynne i barnehage til høsten, sier hun.
Foreløpig kaller både Kaja og Britt seg mamma.
– Ingen av oss føler det naturlig å kalle oss for mor, så får tiden vise om Gustav finner på noe bedre, sier Kaja.
Kaja har for tiden permisjon, som fremdeles går under fedrekvoten.
– Jeg bryr meg ikke om hva det kalles, men tenker det er bra at en HR-medarbeider opplever dette slik at vi får endret det for dem som kommer etter. Grunnen til at jeg tar så lett på dette er at jeg vet at det ikke gjenspeiler hvilken arbeidsgiver Multiconsult faktisk er. Det er bare en «bug» i systemet som ingen har sagt ifra om at vi må rette opp i, sier hun.

Bredt spekter
Familien har bosatt seg på Røa, i samme område hvor Kaja vokste opp. Hun spilte fotball i Røa IL, og var så god at hun fikk fotballstipend til Virginia Commonwealth University i USA. Da hadde hun allerede gått et år på bachelorstudiet i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo.
– Jeg har alltid gjort det bra i matte- og økonomifag, derfor var det naturlig å fortsette i den retningen. Det var egentlig mest av latskap at jeg valgte å ta en master i økonomi og ledelse i USA, forteller hun.
Etter fire år i USA, og med fullført mastergrad, flyttet Kaja hjem til Norge igjen.
– Da var jeg ferdig med tall og ville jobbe med mennesker, så jeg søkte ulike HR-stillinger samtidig som jeg begynte på jusstudiet, forteller hun.
Etter å ha jobbet på blant annet Oslo Universitetssykehus, i Statens vegvesen og Tine, fant Kaja drømmejobben i Multiconsult.
– Min opplevelse er at her spiller ikke dine demografiske faktorer noen rolle så lenge du er god i jobben din. Vi har et utrolig bredt spekter av mangfoldsvariabler, og det er en stor styrke. Hvis vi bruker mangfoldet på riktig måte så har det en enorm verdi, fordi vi får flere perspektiver fra mennesker med ulik livserfaring i diskusjoner, beslutninger og så videre, poengterer hun.
Selv om Kaja ikke jobber direkte med rekruttering selv, har hun tett kontakt med rekrutteringsteamet.
– Vi som jobber med HR og som ledere i Multiconsult må være veldig bevisste på egne fordommer og forutinntatte holdninger, slik at vi ikke ubevisst ansetter mennesker som er like oss selv. Rekrutteringsteamet er gode på å få ledere til å stoppe opp og ha en bevisst tilnærming til dette i ansettelsesprosesser. Når det gjelder mangfold har vi sikkert en vei å gå innenfor visse kategorier, men jeg opplever Multiconsult som en åpen og inkluderende arbeidsplass, sier Kaja Bretteville-Jensen.