Sofie Fagerheim (29) fra Bodø jobber som sivilingeniør i seksjon Industri, i avdeling Helgeland og Salten. Foto: Privat

Sofie er sivilingeniør og stolt småbarnsmor

− Da jeg ble mor ble det viktigere for meg å bidra til det grønne skiftet, sier Sofie Fagerheim.

7. mars 2024
Marte Nordahl

Til sommeren har Sofie Fagerheim (29) fra Bodø jobbet i seks år som sivilingeniør i seksjon Industri, i avdeling Helgeland og Salten. Hun begynte i Multiconsult som sommerstudent i 2018, og arbeidet deltid i selskapet frem til hun tok mastergraden i 2019. 

I hverdagen har Sofie to små barn. Hun er forlovet og har en enebolig som renoveres. 

− Siden studietiden har det vært full fart hele tiden. Nå som jeg har blitt eldre har jeg forstått hvor verdifullt det er med egentid og å slappe av når jeg får tid til det. 

Stor belastning

Da Sofie fikk sitt første barn jobbet hun fullt i tillegg til studier. 

− Jeg er stolt over at jeg til slutt fikk fullført mastergraden, selv om jeg måtte prioritere jobb og familie. For meg har det alltid vært veldig viktig å fullføre det jeg har startet på, forteller hun. 

Sofie fikk helseutfordringer etter siste graviditet og var sykemeldt i noen måneder. Hun jobber fortsatt noe redusert. 

− Å være syk er noe jeg bestandig har følt på som veldig skamfullt. Måten jeg har blitt behandlet av min nærmeste leder og kolleger, har gjort det mye enklere å komme tilbake til jobb. 

En bærekraftig retning

Før Sofie fikk barn ønsket hun å studere prosessteknologi, først og fremst fordi hun ønsket å jobbe i oljebransjen og tjene penger. 

− Etter at jeg ble mor, ble det viktigere for meg å bidra til det grønne skiftet. Jeg endret derfor studieretning på mastergraden, fra prosessteknologi til energi og miljøteknologi. I dag jobber jeg mye med det samme, der målet er å bidra til å gjøre norsk industri mer bærekraftig.  

Fordypning i andre fag

Sofie mener at det er verdifullt at ansatte som brenner for faget sitt skal få utviklet seg mer.

− For at ansattes kompetanse skal utvikles og trives, er det nødvendig å bygge medarbeidere der de er sterke. Derfor synes jeg at ansatte som ønsker å fordype seg i fag skal få mulighet til det. Og de som ønsker å utforske andre retninger enn den de har valgt, kan eksempelvis få mulighet til å delta på prosjekter innenfor andre fagområder. I tillegg til at det øker sin tverrfaglige kompetanse, vil de få en pekepinn på om de har valgt riktig retning.

Mer bærekraftig

Sofie synes det er viktig å bidra til at norsk industri blir mer bærekraftig. Her har vi fortsatt en vei å gå. 

− For at næringen skal bli mer bærekraftig, ønsker jeg å tilegne meg kunnskap om hvilke teknologier vi kan ta i bruk. 

Under studiet lærte Sofie om mange ulike teknologier som optimaliserer prosesser og reduserer energibruk og klimagassutslipp. Det varierte i alt fra varmegjennvinning ved bruk av varmevekslere, til ulike CO2-renseprosesser. 

− Jeg er sikker på at det finnes utallige teknologier man kan ta i bruk som jeg ikke har registrert. Jeg kunne tenkt meg å få delta på kurs eller prosjekter der slike teknologier blir presentert. 

Les flere intervjuer her.