1/6

Geir Juterud og Svein Nielsen har vært sentrale i realisering av MUNCH | Foto: Cato A. Mørk

3/6

MUNCH sett mot Bjørvika i Oslo | Foto: Cato A. Mørk

4/6

Digital modell av MUNCH | Illustrasjon: Multiconsult

5/6

Museet har 11 utstillingssaler | Foto: Einar Aslaksen/MUNCH

6/6

Fantastisk utsikt fra toppetasjen | Foto: Einar Aslaksen/MUNCH

Nye MUNCH – fra skisse til ferdig bygg

Siden 2010 har Multiconsult arbeidet med å realisere nye MUNCH, fra skisse til ferdig bygg. Fredag 22. oktober var det offisiell åpning på det 13 etasjer høye museet med 26 000 kunstverk av Edvard Munch.

22. oktober 2021
Cato A. Mørk

– Det å få lov å være med å utvikle et slikt prosjekt som nye MUNCH betyr mye for Multiconsult som samfunnsbygger, og ikke minst det å bruke ingeniørkunst til å ta vare på verkene til Norges mest kjente kunstner. Det er en stor inspirasjon for organisasjonen at vi setter spor etter oss, bidrar i samfunnsutviklingen og realiserer noe som alle har et forhold til, sier konserndirektør Geir Juterud, som selv har vært sterkt involvert i utviklingen av MUNCH.

Multiconsult har hatt rollen som prosjekterende på ingeniørfag fra skisseprosjektet i 2010 og gjennom hele prosjekterings- og byggefasen, på oppdrag av Oslobygg KF. Selve nybygget er på 58 meter over 13 etasjer, har bærekraftige løsninger og er utformet av arkitektkontoret estudio Herreros og LPO-arkitekter.

– Det som er spesielt er at bygget er tilpasset funksjon som museum. Det er en rekke tekniske utfordringer knyttet til klimatisering og andre forhold som er løst på en veldig god måte. Arkitekturen er også en spennende og interessant faktor i dette prosjektet, sier Juterud.

Museet har 11 utstillingssaler, et bruttoareal på over 26 000 m2, og inneholder også arkiver, konserveringsverksteder, kontorer, møterom, serveringssteder og butikk.

Omfattende oppdrag
Kontrakten på nytt Munch-museet ble for Multiconsults del inngått for 11 år siden, i april 2010, og omfattet både MUNCH og nabobygget Deichmann Bjørvika.

– Prosjektet MUNCH betyr mye for Multiconsults ansatte. Vi har vært med i hele planleggings- og byggeperioden, og på det meste har det vært 60-70 stykker som har jobbet med prosjektet, og jeg vil rette en stor takk til alle i Multiconsult som har gjort et så godt arbeid, sier Svein Nielsen, oppdragsleder for Multiconsult.

Multiconsult har bidratt med de store fagene geoteknikk, byggeteknikk, VVS og elektro, og vært involvert i brannkonsept, akustikk, bygningsfysikk og logistikk.

– Det som har vært spesielt interessant med dette prosjektet er at vi står jo ikke på land, vi står ute i Bjørvika på betongfylte stålpeler ned til 50-70 m. Og ikke nok med det, vi måtte ta hensyn til konstruksjoner i grunnen, spesielt Operatunnelen. Så dette har vært spennende faglige utfordringer, sier Svein Nielsen.

Selve bygget har hatt strenge krav når det gjelder bærekraft, og noen nøkkelord er lave klimautslipp i bygg- og driftsfase, lavkarbonbetong, resirkulert stål, og lang levetid på konstruksjonen. Selve bygget har passivhusstandard, og løsninger som fjernvarmeanlegg, kjøling fra sjøvann og et smart energistyringssystem.

Det har vært en kjempemoro prosess sammen med arkitektene og andre aktører, og vi sitter igjen med et felles godt prosjekt, avslutter Svein Nielsen.

Kongen og Dronningen foretar den offisielle åpningen.

Fakta om nye MUNCH

  • Størrelse på bygget er 26 313 m2
  • Byggherre: Oslobygg KF
  • Arkitekt: arkitektkontoret estudio Herreros og LPO-arkitekter.
  • Rådgivere: Multiconsult – med underrådgiverne Brekke & Strand, Civitas, Bolling + Grohmann og Florian Kosche
  • Fagområdene Multiconsult: Geoteknikk, byggeteknikk, VVS, elektro, brann, akustikk, bygningsfysikk, logistikk og SHA
  • Entreprenører: Veidekke, SGS og HENT

Les mer: