Siv Brunes Røtvold er fra Sandnes startet opp som byggingeniør i Multiconsult i 1988. Foto: Multiconsult

For Siv er latter og anerkjennelse viktig

− Som leder har jeg vært opptatt av å få fram det beste i mennesker, og at latteren sitter løst, sier Siv Brunes Røtvold.

7. mars 2024
Marte Nordahl

Siden sivilingeniør Siv Brunes Røtvold (66) fra Sandnes startet opp som byggingeniør i Multiconsult i 1988, har hun hatt mange ulike roller som leder. I dag er hun hovedsakelig oppdragsmedarbeider. 

Selv om Siv er godt på vei mot pensjonsalderen, har hun foreløpig ingen planer om å slutte i Multiconsult. 

− Så lenge jeg fortsatt synes det er gøy og at det er en plass for meg her, tenker jeg at jeg fortsetter en stund til, sier hun. 

Utenom jobb er Siv godt fornøyd med livet og at hun har barnebarn.

− Jeg er også takknemlig for at jeg har fått prøve ut ulike roller på jobb, og at jeg har vært fri til å påvirke og forme min egen arbeidsdag. Det har gjort at jeg har lært meg mye nytt og har utviklet meg masse. 

En trygg leder

Opp gjennom årene har Siv hatt mange lederroller, både som faglig leder, kvalitetsleder, HMS-leder, seksjonsleder og avdelingsleder. 

− Som linjeleder tror jeg at jeg har bidratt til at flere medarbeidere har hentet ut nye sider av seg selv. Jeg tror også at jeg har bidratt til å skape et miljø preget av tillit og god stemning, der det har vært lav terskel for å ytre sine meninger. Som fagleder (oppdragsleder, prosjekteringsleder) har jeg konsentrert meg om å tilrettelegge best mulig, slik at medarbeiderne i oppdraget skal kunne løse sine oppgaver uten store hindringer, forklarer hun. 

Humor er elementært

I hverdagen trenger Siv humor for å ha det bra på jobb. 

− Humor er veldig viktig, og mange glemmer at det nesten er en livsbetingelse. Jeg synes det også er elementært å føle at man gjør nytte for seg på jobb, og ikke minst at man har folk man trives med rundt seg.

Da Siv hadde små barn hjemme og en mann som stort sett var på reise, begynte hun å jobbe litt redusert. Siden det fungerte veldig fint har hun vært motivert til å fortsette med det. 

− Å jobbe redusert er noe jeg har mestret fordi jeg har prioritert riktig og gått fullt og helt inn for å få det til. Det har vært en befrielse å ikke vie hele livet mitt til jobben, som bidrar til at jeg i større grad føler at jeg har kontroll i hverdagen. Men, klart så blir det også mindre tid til skravling foran kaffemaskinen.

Styrker hver enkelt

Årene hun har jobbet som leder, har gjort Siv bevisst på hvor viktig det er at hver enkelt ansatt får fram den beste versjonen av seg selv. 

− Hvor mye hver enkelt får utviklet seg er ofte litt tilfeldig, som gjerne kommer an på hvor flinke folk er til å hevde seg selv. Derfor er det viktig at du som leder forsøker å utfordre de som ikke snakker så høyt, og være åpen for at de også kan trives med andre type oppgaver. For å få til en endringer er det viktig med et system som fungerer bedre enn det gjør i dag. Hvordan medarbeidersamtalene blir håndtert, kommer i stor grad an på lederen, og hvor flink vedkommende er til å lytte og å se de ansatte. 

En viktig jobb

De siste par årene har Siv jobbet en del med byggesøknader og annen myndighetshåndtering.

− At jeg føler at jeg gjør god nytte for meg, er viktig. Arbeidet jeg utfører gjør at prosjektene kommer i gang. Får man ikke på plass de rette tillatelse på de rette tidspunktene, får man heller ikke igangsatt prosjektene. Selv om jeg har jobbet med dette siden 1998, lærer jeg hele tiden noe nytt. Virksomhetens mange markedsområder og avdelinger gir meg et litt bredere perspektiv, forklarer hun.

Siv er også veldig fornøyd med at hun har fått muligheten til å være mentor for yngre medarbeidere som starter opp i nye roller. 

− Å rådføre andre er en bevisstgjøring som settes stor pris på. Det er fint å se at denne jobben har så stor verdi. 

Les flere intervjuer her.