ZEB-laboratoriet | LINK arkitektur

ZEB-laboratoriet tildelt byggkvalitetspris

Nullutslippsbygget ZEB-laboratoriet i Trondheim vant Statens pris for byggkvalitet 18. oktober. ZEB-laboratoriet er et klimatilpasset nullutslippsbygg og et forskningslaboratorium for NTNU og SINTEF. Både Multiconsult og LINK arkitektur har deltatt i utvikling og prosjektering av bygget.

18. oktober 2022
Cato A. Mørk

For femte gang har Kommunal- og distriktsdepartementet delt ut prisen som skal løfte fram nye forbilder med god byggkvalitet og som er et resultat av gode og innovative byggeprosesser.

– ZEB-laboratoriet er et unikt kunnskapssenter for bærekraftig bygging som viser hvordan vi kan tilpasse oss klimaendringene, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding.

Han delte ut prisen til laboratoriet som både er en arbeidsplass for forskere og et bygg som eksperimenterer med klimavennlige løsninger.

– Når ambisiøse byggherrer deltar aktivt i byggeprosessen ser vi ofte at det ender med nye og spennende løsninger. I dette tilfellet har det gode samspillet bidratt til å utvikle flere innovative løsninger for energi og bygg. ZEB-laboratoriet er et forbilde for hele næringen, avslutter Gjelsvik.

Klimatilpasning er tema for årets pris
Bak vinnerprosjektet står byggherrene NTNU og SINTEF, med LINK arkitektur, Multiconsult, Aas-Jakobsen og Veidekke som entreprenør. Bygget er energieffektivt, har solproduksjon, grønt tak og er et laboratorium for forskning på området.

– Dette er et inspirerende prosjekt som vi er stolte over å ha vært med på å realisere. Bygget viser hva som er mulig å få til innen bærekraftige bygg, og er et laboratorium for nye produkter og løsninger. Slik sett vil bygget, og forskerne som skal bruke det, fortsette å presse grenser for bærekraftige løsninger også framover, sier Ole Aksel Sivertsen, leder for Bygg og Eiendom i region Midt i Multiconsult.

– Prisen henger høyt og det er en ære å bli hedret som vinner. ZEB-laboratoriet er et banebrytende prosjekt som vil sette en ny standard for morgendagens bygg, og prisen er en anerkjennelse på dette viktige arbeidet, sier Gunnar Næss, prosjektleder i LINK Arkitektur.
Hovedtema for årets pris er klimatilpassing, og fagjuryen er begeistret for vinneren. Juryleder Bård Folke Fredriksen, mener ZEB-laboratoriet er et spennende og innovativt forbilde for hvordan vi kan bygge i framtiden.

Bygget formidler ny kunnskap til byggsektoren og forskingsmiljø, både nasjonalt og internasjonalt. Her tester man løsninger på et byggverk som er i bruk og med sine erfaringer og forskingsdata vil det kunne gi godt grunnlag for framtidige byggverk og regelverk, sier Fredriksen.

Les mer: ZEB-laboratoriet i Trondheim tildelt Statens pris for byggkvalitet