Foto: NXT Oslo Reklamebyrå
Dersom det skal bygges om eller rives i et byggeprosjekt er det en god idé å utføre en ombrukskartlegging. Ofte er dette også et forskriftskrav. Ved å kartlegge det som allerede finnes kan byggevarene komme til nytte og spare ressurser for prosjektet, klimaet og naturen. I Multiconsult jobber vi systematisk og tverrfaglig med ombruk.
Ombruk er mer enn kartlegging. Se også Ombruk fra A til Å.
I en ombrukskartlegging identifiseres og vurderes mulighetene for å ombruke byggevarer i stedet for å kaste dem. Dette innebærer å kartlegge demonterbarhet, tilstand og restlevetid. Målet med kartleggingen er å muliggjøre ombruk og dermed redusere avfall, spare ressurser og fremme bærekraftig praksis.
Sammen med kunde definerer vi fornuftige mål og omfang for kartleggingen, i samsvar med miljøambisjoner og økonomi. Dette sikrer tilstrekkelig og ønsket detaljeringsnivå.
Et rådgivningsteam settes så sammen for å utføre befaringen. For en detaljert kartlegging foreslås et tverrfaglig team med bygg-, elektro- og VVS-teknisk kompetanse. Ved overordnet kartlegging tilbys erfarne generalister med tekniske fagressurser som sparringspartnere.
Deretter samler vi inn data som tegninger, FDV og andre relevante dokumenter.
Fysisk kartlegging av bygningsmassen utføres og ombrukbare bygningsdeler registreres med lokasjon, mengder og annen relevant informasjon.
Sammen med kunden finner vi det mest egnede kartleggingsverktøyet for prosjektet. Multiconsult er verktøyuavhengige og har erfaring med de fleste løsninger på markedet.
Resultatene sammenstilles i en oversiktlig rapport.
Parameterne vi vurderer er demonterbarhet, restlevetid, tilstand, innebygd klimagass, tilgjengelige mengder og markedsetterspørsel.
Mengder telles, måles eller estimeres basert på befaring, tegninger, modeller og annen tilgjengelig informasjon.
Et tverrfaglig rådgiverteam gir innspill og kvalitetssikrer rapporten.
Oppføringene kategoriseres med en trafikklysmodell som oppsummerer ombruksverdien.
Rapporten leveres i ønsket format.