MustEnergi_1390x576

Foto: Multiconsult

Must Energi i Zambia

Fire vannkraftstudenter har gjennom Multiconsults sommerprogram Must Energi reist til Zambia i sommer. Der har de jobbet med å optimalisere et planlagt kraftverk.

13. august 2014

Studentene har samarbeidet tett med traineer fra det zambiske kraftselskapet ZESCO og en mentor fra Multiconsult. Kraftverket planlegges i et område nordvest i Zambia, i Mwinilunga-provinsen, som i liten grad er elektrifisert.

– Foruten lokale dieselgeneratorer finnes ikke energidistribusjon og produksjon i området. Småkraftverket vil dermed være spesielt viktig i utviklingen av denne delen av landet, og vil gi elektrisitet til mange basisfunksjoner i samfunnet, sier Anders Gustav Pettersen, ansvarlig for Must Energi-programmet i Multiconsult.

Nye og rimeligere løsninger

Anlegget ble i utgangspunktet planlagt i en studie fra annen konsulent i 2010, men hadde for høy utbyggingspris. Studentenes oppgave er å komme med nye løsninger som gjør at anlegget kan bygges ut med lavere kostnad.

– Det viktigste og mest motiverende er at vi jobber med et ekte prosjekt for en ekte kunde. Multiconsult har latt oss ta ansvar og være i kontakt med kunden fra dag én, sier Ásbjörn Egilsson, team-leader for studentteamet og til daglig NTNU-student.

Solid erfaring med internasjonale sommerprogram

Dette er fjerde gang Multiconsult arrangerer Must Energi for vannkraftstudenter. Tidligere har studentene jobbet med evaluering av småkraftpotensialer i Tanzania, prosjektering av rørgater for småkraftverk i Teigdalen i Voss, og planlegging av et tørrsesongsinntak i forbindelse med et kraftverk i Nepal.

Les mer om Must sommerprogrammer her.