Sakhalin 1 GBS ferdig for uttauing

Norsk prosjektledelse og design kombinert med russisk produksjon, har igjen vist seg som en sterk kombinasjon.

6. juni 2012

Den 25. mai 2012 var Sakhalin 1 GBS klar for uttauing fra anlegget i Vostochny Port (3t kjøring fra Vladivostok), og nok en betongplattform er fullført av Kværner i Russland. Plattformen skal nå taues hele 1900 km før den installeres på feltet og Kværner vil ha fullført sin leveranse.

Multiconsult har deltatt i prosjekteringen og har samtidig levert programvaren som har dimensjonert betongkonstruksjonen, MultiCon.  Dette programmet har vært brukt for alle Akers/ Kværners seks offshore betongplattformer siden 1990, og brukes i dag også for Hebron-prosjektet i Canada.

– Det er imponerende å se hvilken kvalitet Kværner har oppnådd med lokal arbeidskraft og lokale leverandører. Kombinasjonen av norsk prosjektledelse og prosjektering med russisk bygging har vist seg slagkraftig nok en gang, sier Per Horn, avdelingsleder for Industri, Olje og Gass i Multiconsult.

Byggingen er gjennomført innenfor en effektiv tidsplan som ikke står tilbake for hva vi oppnår i Norge.

Kværner har hatt suksess med å bringe den norske betongteknologien til Russland. Tidligere er to plattformer bygget samme sted og installert på Sakhalin 2 feltet. Disse har i flere år vært utsatt for store påkjenninger med tykk drivende is som en dominerende last. Under slike påkjenninger får robuste konstruksjoner i høyfast betong vist hva de duger til.

Vi gratulerer Kværner med nok et vellykket kvalitets-prosjekt som lover godt for videre virksomhet i Russland.

Om Sakhalin

Sakhalin 1 er en såkalt GBS (Gravity Base Structure) av betong. Den står på bunnen ved hjelp av egen tyngde og er fundament for et stort og tungt dekk. Dekket hviler på de fire skaftene – de store sylindriske rørene. Boring av produksjonsbrønner utføres gjennom et av skaftene slik at skaftet beskytter rørene fra brønnene. Det finnes ca 50 GBS-konstruksjoner i verden, hvorav nesten halvparten har vært produsert av norske firmaer.