Opp gjennom historien har Lærdal opplevd flere flomhendelser, og en kartlegging fra 2013 – og oppdatert i 2024 – viser at store deler av Lærdalsøyri er utsatt for flom ved en 200-års flomhendelse. Dette kan true bosteder, skoler, aldershjem, veier, jordbruk og kulturminner. I 2022 startet NVE med et sikringsprosjekt i området, og i 2023 ble Multiconsult engasjert for å gjennomføre en mulighetsstudie for flom- og erosjonssikring. Hovedformålet er å sikre eksisterende boliger og infrastruktur langs Lærdalselva ved Lærdalsøyri mot flom og erosjon.
Mulighetsstudien undersøker syv tiltakskombinasjoner som kan løse eller forbedre flomproblematikken. Løsningene inkluderer blant annet flombarrierer, flomtunneler, dempingstiltak, lokale beredskapstiltak og terrengheving. Anbefalinger gis basert på faktorer som gjennomførbarhet, økonomi, nytte-/kostvurdering, miljøpåvirkning og landskapsendringer.
– Det har vært utrolig spennende å jobbe med denne mulighetsstudien, sier oppdragsleder Eloi Denamur.
– Å utvikle løsninger som beskytter et så sårbart område som Lærdalsøyri, samtidig som vi ivaretar de ulike brukerinteressene der, har vært en utfordrende oppgave. Godt tverrfaglig samarbeid internt, sammen med viktige bidrag fra eksterne aktører, har vært avgjørende for å finne de beste løsningene, sier han.
Blant de syv tiltakskombinasjonene konkluderes det med at en flombarriere mellom Lærdalsøyr og Lærdalselva er den beste løsningen. Denne løsningen kan utformes slik at den gir mest mulig plass til elva, men vil samtidig forverre flomsituasjonen på motsatt side av elven, noe som vil kreve sikringstiltak også i dette området.
– Vi er fornøyde med resultatene og mener at Multiconsult har laget et solid grunnlag som NVE og kommunen kan bruke videre i arbeidet med å flomsikre Lærdalsøyri, sier Denamur.
Les mer: