1/3

Illustrasjon: Hundven Clements Photography

2/3

Illustrasjon: Hundven Clements Photography

3/3

Illustrasjon: Hundven Clements Photography

Multiconsult vant pris for skolebygg

Vinneren av prisen Årets skolebygg 2018 ble Spetalen skole i Saltnes i Råde kommune. Den er tegnet av LINK arkitektur.

19. april 2018

– Det gleder oss stort at vi vant denne prisen, sier Armand Åsheim, direktør Østfold i Multiconsult.

Prisen ble i dag delt ut på Nohrcons konferanse ”Bygging av fremtidens skole 2018”. Spetalen vant foran fire andre finalister.

LINK var med fra starten

Juryen fremhevet blant annet bruk av treverk og farger som uttrykker vennlighet og trygghet som er ønskelig i en skole, og mulighet for arenaer for samarbeid mellom flere lærere og elevgrupper. Til slutt ble det avgjort med en offentlig avstemning hvem som vant.

– Å prosjektere og tegne en skole er en av de mest givende oppgavene vi kan få som arkitekter, idet vi skaper et sted hvor man møter glade barn som hopper og spretter omkring. Det at LINK arkitektur var så heldige å være med i prosessen fra første skisse til åpningen, var et suksesskriterium for dette vellykkede prosjekt og alt vi bygger er til syvende og sist kun en ramme for trygghet og trivsel for elevene og lærerne. Arkitekter, rådgivere, byggherrer, politikere og lærere har et samfunnsmessig ansvar for å skape denne rammen. En ramme som etter hvert fylles ut med læring, lek, latter og vennskap, sier arkitektene Kenneth Hald og Nicole Stobbe fra LINK arkitektur.

I samspill med naturen

Spetalen skole har 280 elever og 50 ansatte. Nybygget er blitt plassert der hvor den gamle skolen lå tidligere. Hovedinngangen er tiltenkt besøkende, mens småbarns- og mellomtrinnet har sine egne elevinnganger mot skolegården.

Den gamle delen av skolen er blitt bygd om til administrasjonsfløy. I tillegg har skolen fått en flerbrukshall med café, tribune og diverse styrketreningsrom som legger til rette for idretts- og kulturarrangementer i lokalsamfunnet.

Skolen har en flott og stor naturtomt karakterisert av flere fjellknauser, en langstrakt fjellrygg og mange gamle trær. Utformingen av skolen er en poetisk interpretasjon av skolens beliggenhet og den er kledd inn med Kebony-tre for å understreke skolens naturtomt.

En liten landsby

– Bygningen er utformet som en landsby med rekker av småhus, og fasadene kommuniserer med bruk av treverk og glade farger en vennlighet og trygghet som er ønskelig i en skole. Også innvendig er bruk av materialer og farger meget god. Klasserommene kan kobles sammen to og to og skape arenaer for samarbeid mellom flere lærere og elevgrupper. Uteområdene har soner for varierte aktiviteter og er planlagt for videre utvikling med skolehage og terrasse, uttaler juryen som nominerte de fem finalistene.

– Jeg er veldig stolt over at Spetalen skole er blitt kåret til Årets norske skolebygg 2018. Skolen er den største investeringen kommunen har gjort noen gang. Med dens utseende er det et flott smykke man ser når man kjører igjennom Saltnes. Kombinasjon treverk med vinduer i mange farger og tak som bølger, gjør bygget spennende, samtidig som du blir nysgjerrig på hva som er innafor veggene. Flotte klasserom med store vinduer gir gode muligheter for læring. At man har en løsning der grupperommene er inntil klasserommene, gir mange muligheter for lærerne. Hjertet i bygget er et flott amfi som binder skolefløyene og flerbrukshallen sammen. Her ønsker vi aktiviteter fra morgen til kveld syv dager i uka, sier ordfører René Rafshol i Råde Kommune.

De totalt fem nominerte prosjektene til prisen var:
* Brynseng skole, Oslo kommune
* Justvik skole, Kristiansand kommune
* Smøla barne- og ungdomsskole, Smøla kommune
* Spetalen skole, Råde kommune
* Vågsøy ungdomsskole, Vågsøy kommune

 

FAKTA OM KÅRINGEN:
– Forslag ble sendt til og valgt ut av Nohrcon
– Jury vurderte forslagene og nominerte de fem beste
– Offentlig avstemning ble satt i gang
– Vinneren ble funnet via jurystemmer (25 prosent vekt) og de mer enn 1200 øvrige stemmene (75 prosent vekt)

FAKTA OM SPETALEN SKOLE:
– Hvor: Saltnes, Råde kommune
– Type: Barneskole, 1.-7. trin
– Byggeform: Nybygg og ombygging
– Ferdig: Desember 2017
– Areal: 8600 m2, 7600 m2 nybygg + 1000 m2 ombygging
– Anleggssum: 150 mill. NOK eks. mva

TEAMET BAK SPETALEN SKOLE:
– Byggherre: Råde kommune
– Arkitekt: LINK arkitektur
– Ingeniør: Multiconsult
– Entreprenør: Solid