Premierefest for Ut i Naturen-programmet "Magiske Glomma". Morten Kraabøl fra Multiconsult til venstre i bildet. | Foto Vibeke Søe Horsberg

Multiconsult i NRK Ut i naturen

Søndag 7. januar starter en ny Ut i naturen-serie på NRK, der Multiconsult-biolog Morten Kraabøl viser fram livet i og rundt Glomma.

5. januar 2018

«Magiske Glomma» er en serie på fem episoder produsert for Ut i naturen-redaksjonen i NRK. Første episode sendes søndag 7. januar kl 20.15, og de neste episodene følger hver søndag fram til 4. februar.

Norges svar på Nilen

Glomma og dens sidevassdrag fremstilles som Norges svar på Nilen, ettersom vassdraget står for vanntilførsel for 1/3 av Norges landbruksarealer, halvparten av Norges skogarealer og det vassdragsnære miljøet til 1,5 millioner nordmenn. I de fem programmene følges vassdraget fra Fredrikstad og helt opp til de aller øverste kildene i fjellområdene.

«Feel-good» naturopplevelse

Programmet ledes av kajakkpadler Mariann Sæther. I hvert program møter hun Multiconsult-biologen Morten Kraabøl som fagansvarlig for ferskvannsbiologi. Han viser frem både kjente og mindre kjente skapninger som lever i vann.

– Programmene formidler en «feel-good» naturopplevelse med innslag av økologiske betraktninger omkring vassdragsmiljø, fugleliv, vannlevende insekter, bunndyr, og selvsagt fisk. I programmet treffer vi blant annet hornulka på 400 meters dyp i Mjøsa, bekkeniøye og harr som gyter i Glommas sideelver, den storvokste Hunderørreten, fossekall, hegrer og skarv som lever av elvas matfat, samt noen glimt av det harde livet til elg og moskus i fjellet, forteller Kraabøl.