Stovnertårnet | Foto: Jiri Havran

Innovasjonspris til Stovnertårnet

Stovnertårnet er vinner av Norges mest inkluderende innovasjonsprosjekt for landskapsarkitektur. Landemerket er tegnet av LINK arkitektur, prosjektert av Multiconsult og byggherre er Bymiljøetaten i Oslo.

21. januar 2021
Cato A. Mørk

DOGA står bak Innovasjonsprisen for universell utforming på oppdrag fra Kulturdepartementet.

– Stovnertårnet er en spennende og krevende konstruksjon å prosjektere og vi er stolte over å ha muliggjort tårnet. Resultatet er blitt særdeles bra og det er flott at tårnet er godt tilrettelagt for alle, noe denne innovasjonsprisen understreker, sier John Erling Strand, FE-leder for Bygg og Eiendom Oslo.

Innovasjonsprisen deles ut hvert tredje år og hedrer virksomheter, designere og arkitekter som på en nyskapende måte har utviklet tjenester, digitale løsninger, produkter, bygg og omgivelser som bidrar til et mer inkluderende samfunn. Stovnertårnet er nominert for prisen i kategorien for landskapsarkitektur.

Spektakulært

Stovnertårnet er et spektakulært utsiktstårn, en turvei, et fristed, møtested og en attraksjon. Det er utformet som en 260 meter sirkulær gangbane med jevn stigning som strekker seg 15 meter opp mellom trærne. Ferden langs gangbanen gir sikt over Groruddalens åser og bebyggelse, med Oslofjorden i horisonten. Hvilesteder eller avsatser langs gangbanen gir rom for at flere kan sitte sammen, slappe av og nyte sikten. Publikum kan gå, eller rulle opp gangbanen som snor seg gjennom trekroner i luftig vandring mot toppen.

Om Innovasjonsprisen for universell utforming

  • Deles ut av DOGA på oppdrag fra Kulturdepartementet (KUD).
  • Prisen har blitt delt ut tre ganger tidligere, i 2011, 2014 og 2017.
  • Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.
  • Kategoriprisene deles i år ut i arkitektur, landskapsarkitektur, transport, grafisk design, tjenestedesign og interaksjons- og informasjonsdesign. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.
  • Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital, mens den norskbyggede sightseeingbåten Vision of the Fjords gikk til topps i 2017. Betalingstjenesten Vipps vant hovedprisen i år.

Mer om prosjektet