1/8

Deichman Bjørvika ligger sentralt ved operaen i Oslo | Foto: Thomas Haugersveen

2/8

Utkragningen på 18 meter er spektakulær | Foto: Thomas Haugersveen

3/8

Over seks etasjer tilbyr biblioteket opplevelser, teknologi og kunnskap | Foto: Thomas Haugersveen

4/8

Det nye bibilioteket ligger på Anne-Cath. Vestlys plass | Foto: Thomas Haugersveen

5/8

Anne Mette Bjerknes, oppdragsleder på Deichman i 2014-2017, og nå avdelingsleder i Multiconsult | Foto: Martin Strøm

6/8

Biblioteksjef Knut Skansen | Foto: Martin Strøm

7/8

Einar Hagem i arkitektbyrået Lund Hagem Arkitekter AS | Foto: Martin Strøm

8/8

Konserndirektør Kristin Olsson Augestad i Multiconsult | Foto: Martin Strøm

Har fulgt Deichman Bjørvika fra skisse til ferdig prosjekt

I 10 år har Multiconsult arbeidet med det nye hovedbiblioteket Deichman Bjørvika i Oslo fra skisseprosjekt til ferdig bygg. Nå er bygget ferdig, bøker, materiell og interiør er på plass, og 18. juni var det offisiell åpning.

18. juni 2020
Cato A. Mørk

– Nye Deichman er blitt et fantastisk bygg, og vi er veldig stolte over å ha fått mulighet til å muliggjøre det nye biblioteket, sier konserndirektør Kristin Olsson Augestad i Multiconsult, i forbindelse med den offisielle åpningen av biblioteket.

Over seks etasjer tilbyr Deichman Bjørvika opplevelser, teknologi og kunnskap i alle former. Ambisjonen er to millioner besøkende årlig.

– Jeg synes det har blitt et veldig flott bygg. Jeg har vært med i hele prosessen fra arkitektkonkurransen og helt fram til ferdigstilling. Jeg er nesten overrasket over hvor mye av det opprinnelige i konseptet fra arkitektene som fortsatt er til stede. Det har vært lite endringer i dette prosjektet på de virkelig viktige tingene, mener biblioteksjef Knut Skansen.

– Jeg har tenkt at helt siden betongen kom opp så har dette vært et rom som har noe spesielt og som jeg har tro på at kan fungere for veldig mange, sier Einar Hagem, i arkitektbyrået Lund Hagem Arkitekter AS.

Faglig utfordrende

Multiconsult har sammen med samarbeidspartnere hatt ansvar for mye av prosjekteringen ved Deichman, fra skisseprosjekt og frem til ferdigstillelse.

– Det som har vært mest spennende og faglig utfordrende i dette oppdraget, har vært å innfri på de høye ambisjonene på arkitektur og miljø og energi. Det stiller store krav til oss som rådgivende og prosjekterende, vi må tenke på det i alle våre valg og løsninger, og ikke minst i alle detaljene. Det har vært utrolig spennende å få være med på dette fra start til slutt på Deichman-oppdraget, sier Anne Mette Bjerknes, oppdragsleder på Deichman i 2014-2017, og nå avdelingsleder i Multiconsult.

Bygget er på fem etasjer pluss underetasje, har fantastisk utsikt mot Oslo og fjorden, oppleves lyst og luftig, og inngår som en del av nye Bjørvika. Det mest spektakulære ved det nye bygget er en utkraging på 18 meter som svever i lufta uten en underliggende konstruksjon.

– Multiconsult har sammen med gode samarbeidspartnere bidratt på veldig mange områder i dette prosjektet. Vi har hatt de viktige premissfagene, brann, akustikk, bygningsfysikk og trafikk og logistikk. Og så har vi hatt de store rådgiverfagene konstruksjonsteknikk, geoteknikk, elektro og VVS. I tillegg har vi hatt koordinering av disse rådgiverfagene samt bistand til ivaretakelse av Byggherreforskriftens krav til Sikkerhet, Helse og Arbeidsmiljø, sier Anne Mette Bjerknes.

Sentrale samarbeidspartnere for Multiconsult i oppdraget har vært Brekke og Strand Akustikk AS, Civitas og Bollinger + Grohmann.

Fakta om Deichman Bjørvika

  • Prosjekt: Deichman Bjørvika, nytt hovedbibliotek i Oslo
  • Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
  • Multiconsult involvert fra skisseprosjekt fra 2010 frem til ferdig bygg
  • Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter / Atelier Oslo AS
  • Bruttoareal 19 600 m2, funksjonsareal 13 560 m2
  • 5. etasjer, med innskutte mesaniner og underetasje

Les mer om biblioteket