FornebuS_1390x576

Illustrasjon av Fornebu S: AMB Arkitekter

Halvparten av nybygg i Oslo BREEAM-registrert

- Reduserte driftskostnader og økt eiendomsverdi er noe av årsaken til at rekordmange nybygg nå BREEAM-registreres, sier Elisabeth Montgomerie, BREEAM-koordinator i Multiconsult.

10. februar 2015

Siden miljøklassifiseringssystemet BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) i 2011 ble lansert i Norge har det virkelig funnet fotfeste i byggenæringen. 50 prosent av alle nybygg i Oslo er nå BREEAM-registrert.

– Det er utrolig positivt at så mange eiere av næringsbygg er interessert i gjøre tiltak som bidrar til BREEAM-registrering. Energieffektivisering er ofte veldig lønnsomt fordi investeringen i teknologi og tiltak kan spares inn i form av sparte energiutgifter, sier BREEAM-koordinator i Multiconsult, Elisabeth Montgomerie.

Vinn-vinn situasjon

Multiconsult har Norges største BREEAM-kompetanse med fem revisorer, 11 AP-er (akkreditert profesjonell) og 36 aktive BREEAM-prosjekter. De siste årene har de opplevd en stor økning blant kunder som etterspør miljøvennlige bygg. Dette har i hovedsak vært nye kontorbygg under BREEAM-NOR systemet, men BREEAM In-Use for drift og bruk av eksiterende bygg har en rekke pilotprosjekter.

– Stadig flere har forstått hvordan BREEAM-registrerte nybygg er en vinn-vinn-situasjon. Vi forsøker alltid å motivere kunder til å ha bærekraftig design gjennom hele prosessen i et byggeprosjekt, fra tidlig fase, gjennom byggefasen, til overlevert bygg. Enkle tiltak kan medføre en vinn-vinn situasjon for samfunnet og klimaet. Man kutter unødvendig høye energiregninger, samtidig som miljøet spares for unødig energibruk.

BREEAM Communities for bærekraftige bydeler

Arbeidet med å skape en norsk versjon av BREEAM Communities er i gang. Dette er et sertifiseringsverktøy utviklet i England for å skape bærekraftige bydeler og områder.

– BREEAM Communities ivaretar sentrale hensyn, både økonomiske, sosiale og miljømessige. Verktøyet kan bidra til å fremheve krav til bærekraft som allerede finnes i lovverket, men som i praksis bare tilfredsstilles på et minimalt nivå. Med lanseringen av BREEAM Communities i Norge, forhåpentligvis i løpet av 2015, er det mange nye og spennende prosjekter på horisonten, sier Montgomerie.

Arbeidet med BREEAM-NOR revisjon 2.0 starter også denne måneden. Her er Multiconsult godt representert med sin miljøsjef Guri Marie Lindmark i NGBCs styringsgruppe, Elisabeth Montgomerie som arbeidsgruppeleder for Materialer og selskapet har medlemmer i alle arbeidsgruppene. Dette gir Multiconsult, som største rådgivingsselskap på BREEAM, direkte påvirkning på utvikling av kriteriesett og omfang i ny versjon.