2/4

Foto: Jo Gaute Fornes

Håhammeren ble folkets favoritt

Stavanger kommunes byggeskikkpris for 2018 ble sist fredag tildelt boligprosjektet Holmegenes, men det var Håhammeren turvei og bro som var folkets favoritt.

6. november 2018

Byggeskikkprisen er en hederspris for byggverk og bygde omgivelser som gjennom arkitektur, utførelse og materialbruk bidrar til å heve og utvikle allmenn byggeskikk i byen.

I tillegg til juryens seks stemmer, har Stavangers befolkning i år hatt mulighet til å påvirke resultatet gjennom å stemme via sosiale medier og på kommunens nettsider. Folkefavoritten ble Håhammeren turvei og bro, og dette prosjektet fikk dermed folkets stemme inn i juryen.

– Det kom inn totalt 1900 stemmer og et overveiende flertall stemte på oss. Det har vært rørende å lese de mange kommentarene som har strømmet inn på sosiale medier. Dette viser at prosjektet har fått en viktig plass blant befolkningen, sier designer Karen Hatleskog Zeiner i Multiconsult.

Svever over havet

Broen som har fått navnet Håhammeren bro, er del av en 850 meter lang turvei på Madlasandnes i Stavanger kommune. Gjennomføringen av prosjektet startet i 2011, og har vært delt i flere deler. Hele turveien ble åpnet 3. juni i 2016. Turveien skaper en etterlengtet sammenhengende forbindelse langs Hafrsfjord. I tillegg til broarkitekturen har Multiconsult har ansvaret for konstruksjon, landskap og geo.

Håhammeren bro er bygget slik at den henger ut fra fjellsiden utover fjorden og gir derfor en følelse av å sveve over havet. Begge broene har spesialdesignet rekkverk i syrefast stål, geometrisk mønstret underlag og nedfelt belysning. Den ene broen har integrert sittebenk. Det har vært viktig å skape et godt sted, gi turveien en identitet og merverdi, og et uttrykk som sitter igjen når en har besøkt stedet.

Selv om Håhammeren var folkets favoritt, var det altså boligprosjektet Holmegenes som stakk av med hovedprisen. Bak det står Haga & Grov arkitekter, Klorofyll Landskapsarkitektur og oppdragsgiver Smedvig Eiendom.