Finsk stålpris til Kilden

Da Kristiansand kommune skulle bygge nytt konserthus, tenkte de ikke bare stort, de kikket også et godt stykke inn i framtiden. Det resulterte i den finske prisen "Årets stålstruktur". Kilden har blitt et praktbygg i verdensklasse.

30. november 2011

Odd Arne Moi ved Kristiansandkontoret har vært ansvarlig for de tekniske tegningene og beregningene.

– Det var utrolig vanskelig å beregne konstruksjonen. Den består av en mengde staver som har innflytelse på hverandre, sier Moi.

Tegningene fra Kristiansand ble programmert direkte inn i skjærebrennere ved det finske stålverket Ruukki i Finland som utførte den fysiske jobben. Konstruksjonen er festet til Kilden teater- og konsertsal. Moi opplyser at det har gått med rundt 700 tonn stål.

Stålprisen er den andre utmerkelsen Kilden får i løpet av kort tid. For to måneder siden ble bygget beæret med Betongelementprisen 2011 for veggene i konsertsalen. Om noen få uker står bygget fiks ferdig.

Multiconsult har vært engasjert som rådgiver for bygget i følgende fag:

Prosjekteringsledelse

Byggeteknikk, brannteknikk, geoteknikk og miljøgeoteknikk, geologi, vei- og trafikkplanlegging, FDV
Utarbeidet reguleringsplan og konsekvensanalyse.
Har vært ansvarlig søker ovenfor myndigheten.
Forestått KS ledelse og byggeledelse på byggeplassen
Kulturbygg for framtiden
Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør har blitt slått sammen, og byens kulturliv har nå 16.500 m2 å boltre seg på. Bygget rommer flere publikumssaler: teatersal, multisal, en liten black box og en prøvesal. Det gjeveste er nok likevel den store konsertsalen med plass til 1200 mennesker. Det er også denne salen symfoniorkesteret bruker til øvingssal.

Et kulturbygg engasjerer opptil 36 forskjellige yrkesgrupper, og de kan nå glede seg over systue og vaskeri for kostymer, verksted for kulisser, en flott foajé med café, barer, billettutsalg og garderober, i tillegg til enda flere barer og et flott vrimleområde i øvre foajé.

Landemerke

Den bølgende fasaden har gjort mye for det visuelle inntrykket, og har blitt et landemerke i Kristiansand. Bygget kommer til å bli et kulturelt landemerke for sørlandet, og med konsertsalens fantastiske akustikk, vil det trekke verdenskjente artister og orkestere.

I begynnelsen av januar vil Hans Majestet Kong Harald åpne bygget.
Grunnsteinen ble lagt ned av Hennes Kongelige Høyhet Mette-Marit.

 

– Foto: Magne Vestvik, Multiconsult Kristiansand