1/5

Mekongs storslåtte natur i nærheten av der Luang Prabang dammen skal bygges | Bilde: Kristine Lilleeng Walløe

2/5

Leif Birger Lillehammer

3/5

4000 Island området, Laos. | Foto: Kristine Lilleeng Walløe

4/5

Leif Birger Lillehammer, gjesteforeleser ved Cornell University

5/5

Khone Falls, Laos. Foto: Kristine Lilleeng Walløe

En karriere og et liv formet av vann

I den nye boken «Adventures in Water Management: Real-World Engineering Experiences» bidrar Leif Birger Lillehammer, fra Multiconsult, med historier fra en lang og fargerik karriere innen vannressursprosjekter.

24. mai 2019
Pål Gulliksen

Boken er publisert av American Society of Civil Engineers, og er ideen til Daniel Pete Loucks fra Cornell University i Ithaca, USA. Den forteller historier om utfordringer, suksesser, erfaringer og inspirerte øyeblikk fagfolk verden rundt har opplevd i forbindelse med styring og håndtering av vannressurser. Boken er laget for alle, fra nybegynnere til erfarne innen sektoren. Den består av eksempler fra den virkelige verden, basert på erfaringer fra vannressursprosjekter som viser behovet for tilstrekkelig, pålitelig, tilgjengelig og rent vann til alle.

– Da jeg startet på dette sprøe bokprosjektet lette jeg etter personer som har vært involvert i interessante vannressursprosjekter i forskjellige deler av verden, og som har utgjort en forskjell med sin ekspertise og sitt arbeid, sier Pete.

– Leif er en av de som jeg var sikker på kunne bidra til en slik bok. Han kunne vise alle, ikke bare den påvirkningen hans rådgivning har gjort der han har jobbet, men også hvordan de stedene han har jobbet har påvirket hans eget liv, fortsetter Pete.

– Heldigvis for meg, og for bokens lesere, ble Leif med på prosjektet, og boken er betraktelig bedre på grunn av hans deltagelse, avslutter Pete.

Internasjonalt samarbeid

Leif Lillehammer har over lengre tid hatt koblinger til Cornell University. Fra midten av 90-tallet har det vært kunnskapsutveksling mellom Pete og Mark Bain fra Cornell University og Leif Lillehammer. Mange av lærdommene fra denne utvekslingen har blitt brukt i prosjekter i Asia, Afrika, Sentral-, og Sør-Amerika.

Historiene som Leif forteller i boken ble også til en gjesteforelesning på Cornell Univeristy i 2018 ved navn «Adventures in the Practice of Managing Water – From Norwegian small streams to “Khong, The Mother of Water”.

– Gjesteforelesningen tok utgangspunkt i fire korte historier. Disse er også mitt bidrag til Pete sin bok. Han er en verdensledende forsker innen Water Resource Management (WRM). I boken omtales flere Multiconsult-prosjekter som Mekong Guidelines, Lake Victoria og Lesotho Highlands, sier Lillehammer.

Inspirasjon og utvikling

-Noen av de viktigste lærdommene er å alltid ha et godt forhold til de lokale, og at unge mennesker alltid tar de mulighetene de blir gitt, sier Leif.

– Det er så mange interessante vannprosjekter der ute. Bærekraftig utvikling i vannprosjekter og vannkraft begynner å få fart internasjonalt, og jeg håper at jeg kan inspirere yngre fagfolk til å bli med på den spennende utviklingen ved å dele mine erfaringer, avslutter han.

Bokens hovedformål er nemlig å inspirere studenter til å jobbe innenfor WRM. Det er med bidragsytere fra hele verden. Lillehammer legger til at boken er publisert både digitalt og som paperback.

Leif Birger Lillehammer har mer enn 25 års erfaring med WRM, vannkraftprosjekter, miljøarbeid og -forskning. Han arbeider nå som spesialist hos Multiconsult i Seksjon Naturressurser Oslo.