Deichman Bjørvika er nominert til lyspris | Foto: Thomas Haugersveen

Deichman Bjørvika er nominerte til lyspris

Deichman Bjørvika er blant de nominerte prosjektene til å vinne Norsk Lyspris for 2020.

14. oktober 2020

– Deichman Bjørvika er blitt et flott bygg, og lyset i bygningen spiller en viktig rolle. Vi er godt fornøyde med resultatet og at vi er med å kjempe om denne lysprisen. Det er morsomt å få vist frem et prosjekt vi er fornøyd med og har jobbet med i ti år, sier Geir Bull Larsen i Multiconsult, fagansvarlig RIE i prosjektet.

Juryens vurdering av søknadene har resultert i 16 nominerte prosjekter og produkter. De nominerte til Norsk Lyspris 2020 er allsidige og dekker alt fra lysplan til kjøpesenter, fra bro til lyskunst, fra anerkjente aktører til unge talenter.

– Vi har de siste årene opplevd stor interesse for å vinne Norsk Lyspris. Prisen har befestet seg i bransjen som en hedersutmerkelse som henger høyt, og som stadig flere kjemper for, sier Katia Valerie Banoun, daglig leder i Lyskultur, som deler ut prisen.

Begrunnelse for nominasjonen til Deichman Bjørvika:

Eier: Oslo Kommune v/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Oppdragsgiver/leietaker(e): Deichman bibliotek
Lysdesign: Multiconsult
Rådgivende ingeniør elektro (RIE): Multiconsult
Arkitekt: Lund Hagem arkitekter AS og Atelier Oslo AS
Interiørarkitekt: Scenario
Leverandører: Stokkan Lys, SML lighting, LMT – Leuchten und Metall Technik GmbH, Zumtobel, ERCO, iGuzzini, Lindtner
Installatør: OneCo AS

Belysningen er utviklet i tett samarbeid med både arkitekt, interiørarkitekt og øvrige rådgiverfag. I Deichman Bjørvika skal synergien mellom arkitektur, interiør og belysning sammen skape et inviterende og inspirerende folkebibliotek – Oslos nye storstue. Med sitt translucente ytre har arkitektene ønsket at Deichman Bjørvika skal skinne som en lysende lanterne i bybildet. Belysningen brukes bevisst som et viktig element for å binde de ulike delene sammen, og skape mindre soner i de store arealene med ulike stemninger. Det har vært lagt vekt på å fremheve særlig vertikale, men også noen horisontale flater i interiøret for å tydeliggjøre de ulike funksjonene, og lette evnen til orientering i bygget.

Om lysprisen

Norsk Lyspris deles ut for 19. gang av den ideelle organisasjonen Lyskultur, som er Norges ledende kompetansenettverk innen lys og belysning. Vinnerne kåres under en live stream fra Doga 11. november. Én av vinnerne av Norsk Lyspris går videre til Nordisk Lyspris.