1/4

Under arrangementet Jenter og teknologi 2020 fikk jentene prøve VR-utstyr | Foto: Cowi

2/4

Besøk hos Oslo Storbylegevakt og demonstrasjon av VR-teknologi | Foto: Cowi

3/4

Hilde Hystad fra Cowi (t.v) forteller om prosjektledelse og digitale modeller | Foto: Cowi

4/4

Jentene fikk teste bakoverplanlegging under prosjektbesøket på Fornebubanen | Foto: Cowi

Bransjen samler seg for å få flere jenter til å velge ingeniøryrket

Onsdag 12. februar ble Jenter og teknologi 2020 arrangert på Chateu Neuf i Oslo i regi av OsloMet, UiO og NMBU. I forlengelsen av hovedprogrammet inviterte sentrale aktører i byggebransjen til prosjektbesøk for deltakerne.

14. februar 2020

Jenter og teknologi arrangeres hvert år for jenter i videregående skole og studenter. Målet er å inspirere jenter til å utforske mulighetene med studier innen teknologi og realfag. Nytt av året er at AFRY, COWI, Multiconsult, Advansia, Skanska, AF Gruppen, Omsorgsbygg, Gottlieb Paludan Architects, Kultur- og idrettsbygg og Implenia gikk sammen om å arrangere ulike prosjektbesøk. Prosjektbesøkene gav jentene innsikt i hvordan det er å jobbe som ingeniør, arkitekt eller prosjektleder og de fikk møte inspirerende rollemodeller.

– Vi jobber med å øke kvinneandelen og mangfoldet i AFRY og vi er opptatt av å synliggjøre jobbmulighetene i bygg- og anleggsbransjen. Bransjen har et stort samfunnsansvar for å skape de beste løsningene for mennesker, bygg og byer og da må kvinnene være med på laget. Vi er veldig glade for at resten av bransjen sluttet seg til dette initiativet, sier Gro Stava, HR-Direktør i AFRY.

For mange av deltakerne var prosjektbesøket en øyenåpner på hvilke muligheter som finnes. – Det er så mye man kan gjøre som ingeniør. Her er det mange ulike typer arbeidsmuligheter. Det virker veldig spennende, sier Samantha, elev fra Asker vgs etter besøket hos COWI, Multiconsult og Fornebubanen.

Prosjektbesøk til Fornebubanen og Oslo Storbylegevakt

To av prosjektbesøkene gikk til Fornebubanen og Oslo Storbylegevakt. COWI og Multiconsult arrangerte besøket til Fornebubanen, mens Advansia (en del av AFRY), Omsorgsbygg og Skanska var vertskap på prosjektbesøket til Oslo Storbylegevakt.

For deltakerne var prosjektbesøkene en litt annen måte å utforske karrieremuligheter.
– Det har vært veldig lærerikt og spennende å være på prosjektbesøk. Jeg føler at jeg har fått vite mange ulike sider av arbeidshverdagen til de som jobber på Oslo Storbylegevakt og jeg ser at det finnes veldig mange muligheter, sier Charlotte Marie Trovaag som studerer vann og miljøteknikk på NMBU.

På prosjektbesøkene fikk de prøve VR, prøve forskjellige programvarer og på Fornebubanen fikk de til og med prøve metoden bakoverplanlegging for å selv «liksomprosjektere» prosjektet. Det aller viktigste var kanskje å møte ingeniører, teknologer og prosjektledere som fortalte om sine valg og sin jobbhverdag.
– Det har vært veldig spennende å ha jentene på besøk og også ganske utfordrende. Det er ikke så lett å huske hva man visste og ikke visste på den alderen. Jeg tror vi har klart å vise jentene at det handler om litt mer enn bare matematikk og fysikk. At det er mer praksis og litt mykere verdier enn de trodde, sier Christine Aronsen, prosjektleder i Advansia som fikk møte jentene på Oslo Storbylegevakt.