Dan-Evert Brekke

Betongspissen

Det var mest tilfeldigheter som førte til at Dan-Evert Brekke (62) ble satt til å utvikle beregningsprogrammet MultiCon på 1980-tallet. Lite visste han da om at dette fremdeles skulle være det ledende dimensjoneringsverktøyet for større betongkonstruksjoner nesten 40 år senere.

14. juni 2022
Sissel Fantoft

Da Dan-Evert studerte konstruksjonsfag på daværende NTH på slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet, syntes han at programmering var det kjedeligste faget.
– Den gangen brukte vi hullkort, og hver gang vi skrev en linje måtte vi kjøre kortet gjennom en hullkortmaskin. Jeg valgte flest mulig teorifag for å slippe unna data, forteller han.

I 1978 dannet Multiconsult sammen med to andre rådgivende ingeniørselskaper Norwegian Offshore Consultants (NOC), som deltok i prosjekteringen av betongunderstellene til de fleste Condeep-plattformene for entreprenøren Norwegian Contractors. Selve kronen på verket var giganten Troll A, som startet produksjonen i 1996. Troll A har en totalhøyde på 472 meter, og ble i 1999 kåret til århundrets ingeniørbragd av Teknisk ukeblads lesere.

Da Dan-Evert begynte i Multiconsult i 1984, fikk han beskjed om å utvikle noen beregningsmodeller knyttet til NOC sine offshore betongprosjekter. Datafrykten til tross:
– Jeg syntes egentlig ikke at det var så vanskelig. I etterkant forsto jeg at jeg hadde gjort noe lurt, sier han.

Revolusjonerende forenkling
I to år jobbet Dan-Evert som prosjektingeniør for Oseberg-plattformen, og brukte andre typer programmer for å dimensjonere de enorme konstruksjonsdelene.
– Da det ble etablert en gruppe som skulle utvikle dimensjoneringsprogrammer for betongkonstruksjoner ble jeg bedt om å delta, siden jeg hadde vært borti noe lignende tidligere. Nedgangstidene på slutten av 1980-tallet førte til flere oppsigelser, og til slutt var det bare jeg igjen som jobbet med programmet, forteller han.

Samtidig som Dan-Evert var glad for å beholde jobben, kjente han på et press for å levere et brukbart resultat.
– Det viste seg at systemet jeg hadde utviklet fungerte bra, så bra at programsystemet ble valgt som hovedverktøy i forbindelse med prosjekteringen av betongunderstellet til Troll A. Jeg var bare 32 år gammel, og syntes det var fantastisk spennende å være en del av det prosjektet, minnes han.

Inne i Troll A ligger det stål tilsvarende 16 Eiffeltårn.
– MultiCon gjorde det mulig å beregne denne mengden armering for å sikre at en konstruksjon som står på 300 meters dyp, er sterk nok til å motstå bølgekreftene i Nordsjøen, forklarer han.

Selv om det å bruke programvare er den naturligste ting i verden i dag, var det på 1990-tallet en revolusjonerende måte å forenkle prosjekteringsarbeidet på.
– I begynnelsen handlet det om å visualisere matematikken gjennom tabellverk, og etter hvert begynte vi å lage plotteprogrammer. Vi var opptatt av at alle data skulle være sporbare, slik at brukeren selv skulle kunne kontrollere sine resultater, forklarer han.

Perfeksjonistisk anlagt
MultiCon er fremdeles et ledende dimensjoneringsverktøy for betongplattformer, og ble blant annet benyttet i forbindelse med prosjekteringen av Hebron-plattformen som ble installert utenfor kysten av Newfoundland i Canada så sent som i 2017. Dan-Evert har i alle sine snart 40 år i Multiconsult jobbet med videreutvikling og support av programmet.
– Jeg har i stor grad utviklet systemet basert på brukernes behov. Dermed har jeg også fått bidra i prosjekter hvor jeg selv ikke deltar direkte i prosjekteringen. Tilknytningen til programmet ble såpass sterk for meg at jeg aldri har vurdert å bytte jobb. Jeg er nok over gjennomsnittet perfeksjonistisk anlagt, og det å sette meg grundig inn i én ting passer meg bra, sier han.

Fantastisk bragd
Dan-Evert vokste opp i Ullensvang i Hardanger og drømte om å bli fotballspiller. I studietiden spilte han for Rosenborg med Nils Arne Eggen som trener, helt til en skade satte en stopper for fotballkarrieren.
– Da jeg fylte 50, overrasket kona mi meg med en videohilsen fra Nils Arne og Ola By Rise, hvor Ola sa «Lurer på hva Dan-Evert driver med nå – uansett hva han gjør, er det garantert noe som krever nøyaktighet, og der er han sikkert blitt en ener». Jeg ble nok ikke fotballspiss, men i stedet en slag spiss innenfor betongfaget, ler han.

Da han fylte 60, laget Dan-Evert en bildekavalkade over sine viktigste minner fra hvert tiår.
– Fra det første tiåret var det månelandingen i 1969 som hadde satt spor. Da satt jeg som 10-åring klistret til tv-skjermen og syntes det var en fantastisk bragd. Ingeniørdrømmen startet nok da. Det er utrolig hva man kan få til med teknikk og mot! sier han.

På kontordøra si har Dan-Evert et oppslag som opplyser alle besøkende om at Troll A pumper opp gass til en verdi av i størrelsesorden 200 millioner kroner hver eneste dag.
– Det norske olje- og gasseventyret må ikke undervurderes, og måten verdiene har blitt forvaltet på er eksemplarisk. Jeg er stolt av å ha fått muligheten til å vær en del av dette eventyret, avslutter han.