Styreleder Eivind Heimdal (til høyre) i Norsk Betongforening delte ut FoU-prisen til Morten Engen under Norsk Betongdag 2018 i går. (Foto: Ådne Homleid/Byggeindustrien)

Betongforeningens FoU-pris til Morten Engen

Morten Engen ved seksjon Industri og anlegg i Oslo ble torsdag tildelt Norsk Betongforenings FoU-pris for 2018. Juryen roser både den faglige kvaliteten på Engens doktorgradsarbeid, og den praktiske nytteverdien.

19. oktober 2018

– Det er veldig motiverende å få denne prisen. Takk til alle som bidro til å gjøre dette til et vellykket prosjekt! sier Engen.

Han får FoU-prisen for sin PhD-avhandling «Aspects of design of reinforced concrete structures using non-linear finite element analyses: Solution strategy, modelling uncertainty and material uncertainty». Han leverte avhandlingen ved institutt for konstruksjonsteknikk på NTNU.

Ifølge juryens begrunnelse har Engen på en eksemplarisk måte demonstrert hvordan forskning kan kobles mot og nyttiggjøres i egen bedrifts virksomhet. Resultatene er også allerede innarbeidet i undervisning ved NTNU, hvor Engen har en deltidsstilling.

Klar relevans for jobben

– Vi er veldig stolte over at Morten har mottatt Norsk Betongforenings FoU pris for 2018, sier Kjetil Slåttedalen, seksjonsleder for Betongkonstruksjoner i Industri og anlegg i Oslo.

Han sier kollegaene har fulgt Engen sitt arbeid med doktorgradsavhandlingen med stor interesse. Arbeidet har vært en nærings-PhD., noe som betyr at avhandlingen har klar relevans for Multiconsult. Gjennom arbeidet med avhandlingen har Engen tilegnet seg bred kunnskap innen avanserte beregninger av betongkonstruksjoner.

– Morten har blant annet utarbeidet en ikke-lineær materialmodell for betong som allerede er benyttet for flere konstruksjoner med gode resultater. På grunn av sine analytiske evner og sterke interesse for faget, er han sentral i de fleste faglige diskusjoner i miljøet. Det er også svært gledelig å se Mortens evne til å kommunisere kompetansen han har tilegnet seg på en strukturert og lett forståelig måte, både internt i bedriften og gjennom sin rolle som førsteamanuensis II ved NTNU, sier Slåttedalen.

– Det gjennomførte arbeidet er et utmerket eksempel på hvordan forsknings- og utviklingsarbeid kan lede til stor nytteverdi i næringen, sa styreleder Eivind Heimdal i Norsk Betongforening før han delte ut FoU-prisen til Engen, ifølge Bygg.no.

FoU-prisen er et stipend på 25 000 kroner som skal nyttes til en faglig reise.