1/4

Innvielse av en maismølle.

2/4

Prisutdeling til de mest suksessrike entreprenørene.

3/4

I kontrollrommet til vannkraftverket New Pangani Falls.

4/4

Den mobile scenen som besøker landsbyene i Tanzania.

Astrup besøkte Multiconsult-prosjekter i Tanzania

Torsdag 29. november ledsaget Multiconsult utviklingsminister Nikolai Astrup på en rundtur til to prosjekter i Tanzania, blant annet en landsby der det på en innovativ måte stimuleres til produktiv bruk av energi og økonomisk vekst.

30. november 2018

I regionene Tanga og Pwani driver Multiconsult og organisasjonen Energy4Impact (E4I) et innovativt prosjekt for produktiv bruk av energi i 60 landsbyer som nylig har fått elektrisitet. Entreprenører som vil utvikle nye forretninger ved å ta i bruk elektrisitet, får opplæring i planlegging og forretningsdrift, samt støtte for å finne finansiering.

I landsbyen Korogwe i Tanga fikk Astrup æren av å åpne en ny maismølle drevet av en kvinnelig entreprenør. Han delte også ut priser til de seks mest suksessrike entreprenørene som deltar i prosjektet.

‘– Hva skjer når en landsby i Tanzania får strøm? For eksempel dette! Her innvies en elektrisk maismølle – som kan skape arbeidsplasser og gi mulighet til å tjene egne penger. Det er utvikling i praksis, skriver Astrup på sin Twitter-konto, ledsaget av en video fra innvielsen.

Stor betydning

– Vi er svært takknemlige for at Astrup tok seg tid til å besøke dette spennende prosjektet, og å lære om hvordan denne velprøvde metoden kan bli skalert opp og bidra til å skape arbeidsplasser og høyne levestandarden i Tanzania og Afrika, kommenterer Ingar Flatlandsmo, Multiconsults stedlige representant i Dar es Salam.

Anslagsvis 160 000 mennesker vil få tilgang til strøm gjennom det pågående elektrifiseringsprosjektet som Multiconsult og Norplan Tanzania implementerer på vegne av Rural Energy Agency. Elektrifiseringsprosjektet er finansiert av norske myndigheter.

Utviklingsministeren besøkte også TANESCOs vannkraftverk New Pangani Falls. Multiconsult stod for mulighetsstudien, detaljprosjektering og oppfølging av byggingen av dette 68 MW-prosjektet over en seksårsperiode fra 1989 til 1995.