Misbruk av makt tema på kvinnedagen

Kvinnedagen 8. mars

Bilde av Elisabeth, Amita, Karine og Kari fra Multiconsult

Elisabeth Schjølberg, Amita Khan, Karine Gjersø og Kari Nicolaisen

Foto: Birgitte Refsnes Johansen/Multiconsult

Tema for årets 8. mars i Multiconsult er hersketeknikker. Vi samlet fire kvinner fra ulike fagområder til en samtale om deres erfaringer. – Det er en syltynn balanse mellom å være kjerring og dørmatte, kvinner skal ikke ta for mye plass, men heller ikke la oss bli tråkket på, fastslår Karine Gjersø.

Konserndirektør HR og kommunikasjon Kari Nicolaisen, seniorrådgiver Elisabeth Schjølberg, sivilingeniør VA-teknikk Amita Khan og sivilingeniør samferdsel Karine Gjersø har alle opplevd å bli utsatt for hersketeknikker, både fra menn og kvinner. Til sammen har de mer enn 50 års fartstid i Multiconsult.

Amita Khan blir fortsatt preget når hun forteller om en opplevelse fra tidlig i karrieren.
– Jeg ble kastet inn i et litt rotete prosjekt og gjorde mitt beste sammen med en eldre, mannlig kollega. I et møte med kunden og kommunen stoppet plutselig representanten for kunden opp, så rett på meg og sa: «Kan du ingenting annet enn å tegne?» Jeg var den yngste til stede og den eneste jenta, og det var forferdelig ubehagelig å bli pekt ut på den måten, forteller hun.
Det ble helt stille i rommet, før kollegaen fra Multiconsult slo i bordet og understreket at Amita hadde levert alt hun skulle, og at hun selvfølgelig kunne mer enn å tegne.

Tilbake i Multiconsult ble Amita først møtt med beskjed om at det er slik bransjen er.
– Noen dager senere kom leder og oppdragsleder til meg og sa at slik oppførsel ikke er greit, og at det ville bli kommunisert til kunden, sier hun.

Testet og godkjent

Karine Gjersø forberedte seg til samtalen ved å søke på hersketeknikker i byggebransjen.
– Jeg ble veldig lei meg da jeg innså hvor utbredt dette fremdeles er, og hvor lite jeg reflekterer over det. Hvis jeg opplever det selv blir jeg kanskje forbannet og irritert der og da, men så sier jeg bare «skjerp deg» til meg selv og går videre, sier hun.

Karine husker fortsatt en ubehagelig opplevelse da hun hadde sommerjobb hos en entreprenør.
– Jeg hadde skiftet til kjole etter jobb og måtte opp i andre etasje i brakkeriggen, via en ståltrapp, for å gjøre noe raskt arbeid. Mens jeg var på vei oppover hørte jeg en av anleggsarbeiderne rope på sine kolleger, og da jeg skulle ned hadde en gruppe med menn samlet seg under trappen for å kikke opp under kjolen min, minnes hun.
Karine har også opplevd å få beskjed om å dekke seg til da hun kom på jobb i Multiconsult i en ermeløs topp en varm sommerdag.
– En seniorkollega mente at det var brudd på selskapets klesregler. Det har heldigvis endret seg, og klesstilen er mye mer avslappet i dag, sier hun.

– I «gamle dager» var det en del eldre menn som var beryktet for sin måte å oppføre seg på. Det gjaldt også overfor menn. Jeg traff selv en del av dem og opplevde at de testet meg, men jeg ble godkjent, forteller Elisabeth.
Hos en tidligere arbeidsgiver opplevde hun en gang å bli innkalt til et møte på tampen av en fredag.
– Der ble jeg skjelt ut av seks ledere i to timer. Jeg var rundt 30 år, mens de var i 50-årene. Hva de skjelte meg ut for husker jeg ikke, men de mente nok at jeg grep fatt i saker de ikke syntes at jeg hadde noe med. Jeg ble ganske matt, slepte meg ut i bilen og kjørte hjem, men dagen etter bestemte jeg meg for at jeg ikke aksepterte en slik behandling, sier hun.

På menns premisser

Elisabeth vokste opp med en far som var i Forsvaret og flyttet mye rundt i barndommen.
– Det gjorde meg robust, fordi jeg stadig måtte tilpasse meg nye miljøer. Jeg ble såpass trygg på meg selv at det er mye som ikke går inn på meg. Jeg har alltid vært opptatt av å bidra til å åpne muligheter for jenter, men burde kanskje sagt tydeligere i fra når jeg har sett at andre blir utsatt for hersketeknikker. Det gjør sterkt inntrykk å høre historiene til Amita og Karine, sier hun.

Kari er helt enig.
– Elisabeth og jeg tilhører generasjonen før dere, og jeg blir sjokkert over det dere forteller – jeg trodde at vi var den siste generasjonen som opplevde slike ting. Multiconsult skal være en arbeidsgiver der kompetanse trives og utvikles, slik at våre ansatte kommer i posisjon til å endre verden gjennom alt det fantastiske vi gjør. Kundemøtene er utrolig viktige, og jeg tror dessverre det er altfor lite fokus på hvordan kunder får lov til å oppføre seg, sier hun.

Høyt press i oppdrag og prosjekter kan føre til oppførsel som oppfattes som ubehagelig av andre.
– Pressede mennesker en sjelden den beste versjonen av seg selv, og det kan gi grobunn for hersketeknikker. Det er lett å fyre av en negativ kommentar til dem som befinner seg lavere i hierarkiet, sier hun.

Kari har bakgrunn fra både oljebransjen og næringsmiddelbransjen.
– Jeg har alltid hevdet meg på menns premisser. Jeg husker en gang for 30 år siden da jeg kom til et møte sammen med sjefen min, og kundens første kommentar var «Har du med deg en jente?!» Sjefen min bare mumlet det bort, men jeg blir fortsatt forbannet når jeg tenker på det, sier hun.

«Hysteriske kvinnfolk»

I en bransje med overvekt av menn, spesielt i lederroller, opplever mange kvinner at de stadig må bevise hva de kan.
– Da jeg var ferdig utdannet ved NTNU fikk jeg sivilingeniørringen i gave av foreldrene mine fordi det var utfordrende å være den eneste jenta i flere av sommerjobbene mine. Ringen var et tydelig symbol på at jeg visste hva jeg gjorde, sier hun.

Som eneste kvinne i rommet er det ikke uvanlig å bli bedt om å koke kaffe, bake kake eller at det tas som en selvfølge at du skal skrive referat.
– Det har jeg opplevd mange ganger. Det er småting som man rister av seg i øyeblikket, og jeg burde sikkert tatt kampen, men jeg orker ikke og ler det i stedet bare bort, sier Karine.

Kvinner som sier ifra, blir dessuten lett oppfattet som slitsomme.
– Balansen mellom å være kjerring og dørmatte er hårfin – vi skal ikke ta for mye plass, men heller ikke la oss bli tråkket på, legger hun til.
– Med én gang kvinner blir engasjerte og hever stemmen blir vi sett på som hysteriske. Det har jeg fått høre mange ganger, særlig fra personer som vet de er på tynn is, poengterer Kari.

Kvinnerollen under press

For noen år siden fikk en del kvinner innen samferdsel i Multiconsult støtte til et eget kvinnenettverk. Etter en stund ble støtten trukket tilbake med begrunnelsen at det var urettferdig.
– Det var deilig å ha en arena hvor kvinner i en mannsdominert bransje kan dele felles opplevelser, og måten nettverket ble lagt ned på var ubehagelig. Derfor kvier jeg meg for å foreslå tilsvarende initiativer nå, sier Amita.

– Jeg er veldig lei meg for at kvinnenettverket kollapset. I Multiconsult har vi en relativt god kvinneandel, men slik er det ikke nødvendigvis i bransjen generelt. I verden rundt oss er kvinnerollen under et betydelig press, og hvis vi ikke er oppmerksomme kan vi risikere et tilbakeslag, påpeker Elisabeth.

– Jeg føler at det ikke er helt lov å heie frem jentene – man skal heie på alle. Gutta er ofte flinkere til å skape uformelle nettverk hvor de drar på barrunder eller andre sosiale ting. Mange menn er også bedre trent i en røffere sjargong enn jenter, sier Karine.
Hun er også ansattrepresentant i styret i Multiconsult.
– Det var utfordrende i starten, fordi de andre styremedlemmene har lang erfaring i styrerommet og flere kjente hverandre godt, mens jeg var fersk og kom fra nederst i organisasjonen.  Styrearbeid er politikk, og det var jeg nok ikke forberedt på. Det har vært en utrolig lærerik prosess og nå trives jeg godt, sier hun.

Sprekker i lyset

Amita tror at hun i større grad slår ned på hersketeknikker i dag enn da hun var fersk i faget.
– Det kan selvsagt ha sammenheng med at jeg har fått mer erfaring og er stødigere i egen rolle. Jeg håper i hvert fall at jeg tør å si ifra mer i dag hvis jeg opplever hersketeknikker selv eller ser at andre blir det, sier Amita.

– Det er mye fokus på menn som bruker hersketeknikker, men kvinner er noen ganger nesten verre. De kan komme med små stikk som svir, men som er vanskeligere å slå ned på. En gang en kvinne var veldig ufin mot meg sa jeg i fra etterpå. Hun ble selv utsatt for hersketeknikker fra mennene i rommet, og kastet derfor meg, som eneste andre kvinne, under bussen, forteller Karine.

– Når vi snakker om hersketeknikker merker jeg at jeg fremdeles ruger på opplevelser fra langt tilbake. Det bekrefter kanskje at kvinner i Multiconsult trenger en arena hvor vi kan møtes og dele erfaringer, legger hun til.
– Enig, det var deilig å snakke om dette, dette ble nesten som terapi for meg, istemmer Amita.
– Jeg blir bekymret over det jeg hører, det virker ikke som om ting har blitt særlig bedre siden jeg selv var fersk ingeniør, og det må vi ta på alvor. Kari kan iverksette initiativer ovenfra, men vi andre kan også bidra nedenfra for å skape bevegelse i organisasjonen, sier Elisabeth.

– Det viktigste vi kan gjøre denne kvinnedagen er å erkjenne at hersketeknikker lever i beste velgående. De fleste mennesker bruker hersketeknikker – bevisst eller ubevisst, og både kvinner og menn utsettes for dem. Vi må øke kunnskapen, bevisstheten og oppmerksomheten rundt de vanligste hersketeknikkene slik at vi gjenkjenner dem når de brukes. Da sprekker de som troll i sola, fastslår Kari.

Kvinner i Multiconsult 2024 (tall fra 2023 i parantes)

  • Kvinnelige mellomledere 39% (39%)
  • Kvinnelige ansatte 38% (38%)
  • Selskapsledelse 40% kvinner

Fakta

  • Hersketeknikker er en manipulerende metode en person eller gruppe bruker for indirekte å kontrollere eller dominere andre personer eller grupper.
  • Hersketeknikker kan utøves gjennom tale, stemmeleie, kroppsspråk og andre former for kommunikasjon.
  • Den norske psykologen Ingjald Nissen lanserte begrepet hersketeknikker på 1930-tallet for å beskrive sosialt skapte motsetninger mellom kvinner og menn.
  • Sosialpsykolog Berit Ås identifiserte fem hersketeknikker i boka «Kvinner i alle land: Håndbok i frigjøring» (1981):
  • Usynliggjøring: Å ignorere en persons bidrag, innsats eller synspunkter for å gjøre dem usynlige eller uviktige.

Latterliggjøring: Å bruke spott, ironi eller latterliggjøring for å avfeie noen og undergrave deres autoritet.

Tilbakeholdelse av informasjon: Å holde tilbake informasjon eller kunnskap som en person trenger for å utføre sitt arbeid eller delta i beslutningsprosesser.

Dobbeltstraffing: Å fordømme en annen uansett hva vedkommende gjør – å være for pågående er feil, å være for passiv er også feil.

Påføre skyld og straff (eller skam): Å prøve å få noen til å skamme seg, føle seg skyldig eller flau, krenke eller ydmyke.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia