Gunnar Brønstad jobber som miljøgeolog i Multiconsult.
Foto: Birgitte Refsnes Johansen/Multiconsult
Miljøgeologi omhandler påvirkning fra forurensning i grunnen og i sedimenter på mennesker og naturmiljø.
– Tidligere var holdningen til miljøforurensing «ute av syne, ute av sinn», men etter at Forurensingsloven kom i 1983 ble det tatt litt mer på alvor. Miljøgeologi var på den tiden et lite fag, men jeg opplever at vi har blitt tatt stadig mer seriøst siden jeg begynte å jobbe med dette tidlig på 1990-tallet, forteller han.
Fra å bli oppfattet som bare et fordyrende tillegg i prosjekter med påvist forurensing, blir miljøgeologi i dag sett på som et viktig fag for at prosjekter kan gjennomføres til beste for alle.
– Enkelte stoffer er verre enn andre, og det oppdages stadig nye. I dag er det mye fokus på perfluorerte stoffer (PFAS) og andre gruppeforbindelser med negative effekter som spres og hoper seg opp i naturen, sier Gunnar.
PFAS brukes i en rekke produkter og oppløses ekstremt langsomt. Det er blant annet funnet svært høye PFAS-verdier i isbjørn på Svalbard.
– Jeg tror at vi kommer til å høre stadig mer om farlige stoffer som spres, også via atmosfæren. Derfor er det gledelig at både miljøgeologi og andre miljøfag blir tatt hensyn til på en helt annen måte enn tidligere. Det er også positivt for våre oppdragsgivere at de ulike miljøfagene nå er samlet under den felles paraplyen «Miljørådgivning» i Multiconsult, slik at vi til enhver tid kan tilby riktig fagkompetanse i prosjekter, mener han.
Gunnar vokste opp i Gol og har fortsatt et snev av hallingdalsdialekt, selv om han ikke har bodd der siden 1976.
– Mens jeg gikk på gymnaset var jeg på en ekskursjon til Blindern, og der syntes jeg det var så stusselig at jeg bestemte meg for å studere et annet sted. I oppveksten samlet jeg på steiner og var aktiv i 4H, så jeg fant ut at berg-linja på NTH kunne være noe for meg, sier han.
I 1982 var Gunnar ferdig utdannet ingeniørgeolog, men fikk i stedet jobb som geotekniker i Noteby.
– På midten av 1980-tallet tilbrakte jeg flere perioder i Afrika, hvor jeg blant annet jobbet med grunnvannboring for et veiprosjekt i Kenya, og bygging av en flystripe i Libya, forteller han.
Fra 1988 til 1990 bodde Gunnar i Kenya og hadde en ekspertstilling i geoteknikk på kontrakt for Norad.
– Der traff jeg den nåværende kona mi på byen i Nairobi. Høsten 1990 ble det brudd i de diplomatiske forbindelsene mellom Norge og Kenya, og alt norsk bistandspersonell fikk beskjed om å reise hjem på én ukes varsel. Hun hadde ikke lyst til å forlate verken Kenya eller familien sin, men bestemte seg likevel for å bli med til Norge for å «sjekke det ut», minnes han.
I 1992 giftet paret seg og slo seg ned på Sofiemyr i Akershus, hvor de etter hvert fikk tre sønner.
På slutten av oppholdet i Kenya ble Gunnar spurt å begynne i en ny seksjon for forurenset grunn når han kom tilbake til Noteby.
– Det sa jeg ja til, både fordi en nær geoteknikk-kollega skulle lede seksjonen, og det hørtes spennende ut. Den gangen fantes det ikke noe norsk regelverk eller veileder knyttet til utøvelsen av miljøgeologifaget, så det var tungt å komme inn i markedet, og vi brukte mye tid på tilbudene, forteller han.
Noteby fusjonerte med Multiconsult i 1990, og fagmiljøet på hovedkontoret i Oslo spilte en sentral rolle i å bygge opp faget. Utover på 1990-tallet bidro flere av Multiconsults andre kontorer inn i arbeidet.
– Det var utrolig spennende å være med på å etablere et nytt fagfelt. Vi laget tidlig et kompetansenettverk internt, noe for øvrig også ingeniørgeologi og geoteknikk også gjorde, og årlige samlinger har i alle år siden vært viktige for utviklingen av miljøgeologifaget og knytte kontakter på tvers av kontorgrensene, sier han.
Fra 1996 og i mer enn 20 år ledet Gunnar fagområdet miljøgeologi i Multiconsult.
– Jeg var ansvarlig for at faget var oppdatert gjennom å sikre at vi hadde nødvendig kompetanse, bygge opp fagbibliotek, lage eksempelrapporter og maler for rapportskriving, og følge med på nye forskrifter, regelverk og veiledere, sier han.
Gunnar deltok også i referansegrupper da Statens forurensningstilsyn (i dag Miljødirektoratet) utarbeidet nye veiledere for forurenset grunn på 1990-tallet.
I tillegg til å være faglig ansvarlig, jobber Gunnar også i store og små prosjekter med pålegg om å gjennomføre undersøkelser og tiltak mot forurensing eller gjennomføring av byggeprosjekter på forurenset grunn.
Han har vært delaktig i flere omfattende prosjekter som grunnarbeidene for Norges Varemesse på Lillestrøm i 2000, saneringen av Shells raffineri på Sola på begynnelsen av 2000-tallet og den pågående byggingen av Nye Drammen sykehus på Brakerøya.
– Tidligere industrivirksomhet på Brakerøya etterlot seg omfattende forurensning av bl.a. PCB og kreosot, og Statens forurensningstilsyn mente at Brakerøya var det mest forurensede området i Norge på 90-tallet, opplyser Gunnar.
– Jeg var ABBs rådgiver for Brakerøya tomta fra 1992 til avsluttende tiltak i 2012. Siden 2016 har jeg så vært fagansvarlig på forurenset grunn for prosjektet Nye Drammen sykehus. Her jobbet jeg med alt fra tomteerverv, skisse- og forprosjekt og så detaljprosjektering. En svært omfattende tiltaksplan for håndtering av forurenset grunn ble godkjent av Miljødirektoratet i september 2019, kun en uke før grunnarbeidene startet. Vi bidrar fortsatt med løpende rådgivning for sykehuset som etter planen skal være i full drift fra oktober 2025.
Et annet langvarig prosjekt jeg har jobbet med er et nedlagt tidligere Esso-raffineri på halvøya Vallø i Tønsberg kommune. Ifølge Esso har prosjektet så langt kostet én milliard kroner. Det er det suverent dyreste tiltaksprosjektet jeg har jobbet med – og bakken ser i dag helt lik ut som før gravingen begynte, sier han.
Gunnars engasjement i prosjektet startet i 2003, og det er fremdeles ikke avsluttet.
De siste årene er en viktig del av Gunnars arbeidsoppgaver å være faglig leder i oppdrag (FLO) i store prosjekter som Fornebubanen, Nye Rikshospitalet og Ny vannforsyning Oslo, i tillegg til mange mindre prosjekter.
– Jeg har det faglige ansvaret for forurenset grunn i opptil 30-40 prosjekter parallelt. Jeg rettleder, svarer på spørsmål og deler min erfaring. Jeg synes det er moro å jobbe med unge, dyktige mennesker med interesse for faget. Nå jobber også Multiconsult med å revitalisere kompetansenettverkene, og i år satses det blant annet på å bygge videre på FLO-rollen, noe jeg mener er viktig, sier han.
Selv om Gunnar har fylt 67 år, har han ingen planer om å pensjonere seg.
– Jeg tenker å ta en ny vurdering når jeg fyller 70. Jeg fant tidlig ut at hvis jeg skulle slutte i Multiconsult måtte jeg begynne med noe helt annet. Her jeg er del av det største fagmiljøet innen både miljøgeologi og andre miljøfag i landet, jeg har fått mye ansvar, lærer stadig noe nytt og gleder meg til å gå på jobb hver dag. Jeg har aldri hatt noe ønske om å gjøre noe annet, fastslår han.
Tidligere gikk mye av Gunnars fritid med til å følge opp sønnenes idrettsaktiviteter. I dag bor yngstesønnen hjemme, og når Gunnar har fri liker han å lese, trene og gå turer.
– Jeg trives aller best utendørs, og så fort gradestokken kryper litt oppover tar jeg gjerne med meg lunsjen ut. I tillegg er jeg i marka på ti minutter, og der finner jeg roen, sier han.